torstai 17. tammikuuta 2013

Jälkeenpäin

Vuosi sitten alkoi reissuun lähteminen olla jo lähellä.

Muutama juttu, jotka olisin tehnyt toisin:

Jokimukassa (Jokkmokk) on markkinat 7.-9. helmikuuta 2013, ja varmasti tulevinakin vuosina suunnilleen samoihin aikoihin. Uumajasta lähtee joka vuosi porukkaa sinne, yliopistollakin porukka saattaa järjestää reissuja. Itse en lähtenyt, mehän oltiin Uumajassa vasta muistaakseni 22.1., ja vasta sen jälkeen kuultiin koko jutusta. Buddy Programmen tyypit oli vuokraamassa autoa viime tipassa ja lähdössä, mutta se vaikutti aika epävarmalta. Harmittaa ettei markkinoista tiennyt aiemmin, varsinkin jälkeenpäin, ehdottomasti olisin halunnut käydä siellä. Tänä vuonna ainakin Abrahamssons buss (http://www.abramssonsbuss.se/?p=761) järjestää matkan, ja muualtakin saattaa löytyä reissuja joille voi osallistua. Itse lähtisin tuonne varmaankin vain päiväksi, mutta jos rahaa olisi vähän enemmän niin saattaisin olla yhden yön, jos löytyisi sellainen porukka. Hakusanoilla Umeå, Jokkmokk, marknad, Jokkmokksmarknad jne. varmasti löytyy jotain. FNUF järjestää tällaisen: http://www.fnuf.se/?p=1796 ja näyttäisi että FNUFin jäseneksi on helppoa liittyä, ainakin ilmaista.

Toinen juttu, joka ei tullut mieleenkään Uumajassa ollessa on museot. Jos yhtään kiinnostaa, niin käykää nyt joku pyörimässä jossain museossa. Harmittaa!

Oopperassa haluttiin käydäkin, mutta se oli mulle turhan hintavaa. Hirvittävän kallista se ei kuitenkaan ole, joten jos kiinnostaa niin kannattaa ilman muuta käydä.

Olisi myös pitänyt käydä ostamassa muutama edullinen astia kierrätyskeskuksesta. Niitä löytyy Uumajasta ja ylipäänsä Ruotsista pilvin pimein. Ostin uuden kulhon ja paistinlastan, jotka olisin voinut ostaa käytettyinä, ja olisinpa voinut ostaa pari muutakin astiaa enkä turhaan kituuttaa liian vähillä. Ostin myös uuden paistinpannun, mutta sen olisin halunnut uutena muutenkin.

Ruotsalaisten kanssa kommunikointi. Aluksi oli kommunikaatiolukko päällä suht pitkään, ja oli vaikea sanoa ruotsiksi muille edes että anteeksi, en ymmärrä. Loppuajasta kommunikointi olisi kyllä onnistunut, mutta vanha kaava piti ja kontaktia tuli otettua harmillisen vähän. Helppoakin se olisi ollut, meille nimittäin tultiin juttelemaan joka kerran kun juttelimme keskenämme ruotsiksi.

Vaihtokohde ja vaihdossa suoritettavat kurssit olisi pitänyt lähteä suunnittelemaan paljon aiemmin. Tässä ongelmana oli pitkälti se, että lähes kaikkien yliopistojen sivut on aivan kauhea suunnistusviidakko josta löytämäänsä ei vahingossakaan löydä. Ongelma olisi kuitenkin pitänyt taklata saman tien kun siihen törmäsi; kyllähän sen tietää, että se tieto sieltä löytyy, se vaan on piilossa. Tähän liittyen: apua olisi ollut mukava saada, muttei oikein ollut keneltä kysyä, varsinkaan niin lyhyellä aikataululla. Te vaihtoa suunnittelevat lukijani, kysykää multa apua. Lupaan yrittää auttaa ja vieläpä suht ripeästi. Vaikka lukisit tätä vuosienkin päästä... kysy!

Muutama juttu, jotka tehtiin just nappiin:

Prepaid-liittymä, mutta siihen vain vähän puheaikaa kerrallaan. Itse en tarvinnut kuin sen yhden latauksen verran, kun enimmäkseen tuli kommunikoitua facebookissa tai muualla netissä.

Bussikortti. Mulla oli muistaakseni aluksi aikarajotteinen, eli varmaan kuukaudeksi, mutta sen jälkeen olisi voinut olla vaan ihan matkoittain. Kaupunkia tuli nähtyä kauempaakin suht kivasti, ja joskus ajettiin randomlinjojen päähän vain maisemia katselemaan. Suht kallis se kuukaudenkin setti oli, mutta antoi liikkumavaraa, varsinkin tuolleen talvella. Absolutely worth it. Jos taas menee lumettomaan aikaan tai tykkää pyöräillä lumella, niin polkupyörä on varmasti vielä parempi. Niitä saa kans kierrätyskeskuksista tai sitten ostaa joltain vaihtarilta joka on lähdössä takaisin kotiin.

Asunto läheltä kampusta ja kampuksilla opiskelu. Porukka opiskelee aika laajamittaisesti kampuksilla, ja sinne oli kyllä mukava kävellä opiskelemaan. Parantaa motivaatiota kummasti. Kirjoja ei ollut välttämättä saatavilla kuin yksi lukusalikappale, ja luulin että joutuu ostamaan kirjoja, mutta kyllä niitä sai ihan tarpeeksi kirjastolla lukea.

Mukana olleen tavaran määrä. Vaatteita oli aika tarkalleen viikoksi (vaikka en ollut suunnitellut sitä niin), ja se oli todella optimaalinen määrä. Joka viikko sai pyykättyä ja kuivatettua vaatteet saman tien, ja vieläpä ilmaiseksi. Lisäksi oli hyvä, että sain vietyä mukanani joutavan peiton, koska sen jättäminen Uumajaan antoi tilaa niille satunnaisille ostoksille joita tuli muutaman kuukauden aikana tehtyä. Astiapyyhkeen jouduin kyllä sitten ostamaan, kun eihän niillä ruotsalaisilla ole kuivauskaappeja. Toisaalta, jos olisi jättänyt astioita kuivaustelineisiin, joku kämppis olisi luultavasti niitä lainannut ja jättänyt likaisena tiskialtaaseen.

Opiskelu. Opiskeltiin paljon ja ahkerasti ja opinnot oli tarpeeksi haastavia ja kehittäviä. En ollut ikinä lukenut mitään noin paljon ruotsiksi. Lukutaito kehittyi huimasti.

P.S. Ruotsi on makeuttamattomien hiilihapotettujen makuvesien luvattu maa. Mango ja ananas, koska Suomessa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti